Ako začať ...
Začíname:
* Nový recept si prečítať aj 2 - 3 krát, aby sme mu porozumeli.
* Pripraviť si potrebné suroviny a pomôcky.
* Všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu.
* Pri receptoch dodržiavať pracovný postup a presnú váhu.
* Múku preosievať aj s kypriacim práškom ak je potrebný.
* Preosievame aj práškový cukor.
* Plech a formy potierame margarínom aj skôr.
* Plech a formy vysýpame múkou, až pred nalievaním cesta.
* Na vysýpanie plechu môžeme použiť: kokos, strúhanku alebo nastrúhané mandle.
* Máme viac druhov ciest / korpusov: piškóta (vajce, cukor a múka) nadstavovaný (do žĺtkov sa pridá letná voda a do bielkov studená voda) trený (margarín, žĺtko, múka a cukor)
* Kypriaci prášok sa môže nahradiť: jedlou sódou alebo uhličitanom amónnym.
* Droždie sa nedá ničím nahradiť.
* Trúbu vždy predhrievame.
* Začíname piecť pri vyššej teplote a po 10 minútach znížime.
* Trúbu otvárame až po 15 - 20 minutách.
* Či je korpus upečený, zistíme pomocou špajdle. Ak je čo len trocha vlhká ešte treba nechať korpus v trúbe.
* Po upečení nevyklopíme hneď z formy. Necháme 10 minút vychladnúť.
* Ak sa nám zdá, že je korpus suchý, tak ho polejeme prevareným, studeným rozvarom - je to voda, sirup, kryštálový cuko a rôzne príchute.
* Korpus pečieme deň (24 hodín) do predu aby vyzrel.
* Korpus môžeme aj zmraziť. Viacej vydrží ten korpus, ktorý má nižší obsah tuku.
* Keď máme redšiu plnku, okolo krajov si urobíme mantinel z tuhšej plnky alebo si vyšľaháme palmarín s práškovým cukrom.
* Palmarínom a práškovým cukrom v pomere 1:1 potierame tortu pod poťahovú hmotu a aj pod čokoládu.
* Pred poťahovaním hmotou musí byť torta dobre vychladená.